HaalMeerUit Je Grond

Ben je geïnteresseerd in onbespoten en eerlijk voedsel en hou je ervan je handen uit de mouwen te steken?
Dan is project “HaalMeerUit Je Grond” iets voor jou!
We zijn gestart met het volgende pilot-project in Haarlemmermeer:
Verbouwen van groenten en kruiden in de volle grond waarbij je je inkoopt voor je eigen oogstaandeel.
HaalMeerUit Je Grond is begin 2023 gestart nadat een boer uit onze achterban een stuk landbouwgrond aan HaalMeerUit Je Regio ter beschikking heeft gesteld. Inmiddels zijn we druk bezig met zaaien, planten, bewateren en verzorgen. Groenten die inmiddels in de grond zitten zijn pompoenen, wortelen, knolselderij, prei, bonen, rode kool, boerenkool, spitskool. Maar ook kruiden, meerjarige groenten, fruitstruiken en bloembedden. Het terrein wordt afgeschermd door een groot veld zoete mais. Het doel is om vanaf ongeveer september tot en met december wintergroenten van het land te kunnen halen.
Hoe kan jij meedoen?
Bij HaalMeerUit Je Grond investeer je aan het begin van het seizoen in je oogstaandeel en help je tijdens het seizoen mee met het zaaien, onderhouden en uiteindelijk oogsten van de producten.
Wat betekent dit concreet?
- Je investeert €95,- of 95 Florijn in je oogstaandeel voor seizoen 2023. Met het investeringsbedrag worden zaden en andere benodigdheden gezamenlijk aangeschaft.
- Je helpt gedurende het seizoen met alle werkzaamheden die nodig zijn (zaaien, wieden, bewateren, oogsten). De werkzaamheden vinden plaats op woensdagochtend en/of zaterdagochtend. Aan het begin (mei/juni) en einde (oktober - december) van het seizoen zal dit intensiever zijn dan de rest van het seizoen. Dit betekent niet dat je elke week aanwezig moet zijn, het werk wordt verdeeld onder alle deelnemers.
- Je oogstaandeel bestaat uit het resultaat van de productie. We gaan uit van ongeveer 12 oogstweken in de periode van september - december.
- Mocht er meer oogst zijn dan verdeeld kan worden onder de deelnemers, dan zal een overschot op andere manieren aan onze HaalMeerUit Je Regio community aangeboden worden. Denk hierbij aan marktdagen en (commerciële) verkoop van groentepakketten.
Meedoen aan dit project betekent dus zelf investeren, zelf zaaien, zelf oogsten. Maar wel met elkaar. Uit eerdere ervaring met ons initiatief HaalMeerUit je Kas is onze ervaring dat juist de verbinding met elkaar enorm belangrijk en zeer waardevol is.
Als je weer in contact wil komen met de energie van de aarde, met fijne mensen die energie steken in wat belangrijk is, namelijk gezond en lokaal verbouwd voedsel, doe dan mee met HaalMeerUit Je Grond.
Aanmelden voor seizoen 2023 kan niet meer, maar binnenkort starten de aanmeldingen voor seizoen 2024. Hou deze website in de gaten.
Locatie
De grond bevindt zich aan de IJweg tussen Zwanenburg en Lijnden.

Vragen
Hoe groot is mijn oogstaandeel?
Het is moeilijk vooraf in te schatten hoeveel productie er van het land komt, omdat we afhankelijk zijn van een aantal factoren. Daarbij moet je denken aan het weer, ziektes, en hazen. Er worden ruim voldoende zaden en pluggen ingekocht, dus de inschatting is dat er ruim voldoende oogst is voor alle deelnemers.
Is mijn oogstaandeel gegarandeerd?
Hou er rekening mee dat dit een pilot project is en dat we dit dus voor het eerst doen. We krijgen te maken met onvoorziene omstandigheden wat uiteindelijk de oogst bepaalt. Je begrijpt dat we ernaar streven om voldoende heerlijke wintergroente van het land te kunnen halen.
Kan ik ook meedoen als ik niet kom meehelpen?
HaalMeerUit Je Grond is bedoeld om gezamenlijk groenten te verbouwen. In eerste instantie is er ruimte voor deelnemers (die mee-investeren) en vrijwilligers die alleen meehelpen. Afhankelijk van het succes van de oogst kan hier gedurende het seizoen verandering in komen en kunnen de deelnemers en initiatiefnemers besluiten om overschot aan oogst aan andere afnemers aan te bieden.
Kan ik meedoen als vrijwilliger als ik niet investeer?
Uiteraard is het altijd mogelijk om bij HaalMeerUit Je Grond mee te komen helpen. Ook als je geen €95 investeert. Je hebt dan echter geen recht op een oogstaandeel. We kiezen voor dit concept zodat we de kosten met elkaar kunnen dragen.


