HaalMeerUit Je Grond

Ben je geïnteresseerd in onbespoten en eerlijk voedsel en hou je ervan je handen uit de mouwen te steken?

Dan is project HaalMeerUit Je Grond” iets voor jou!

 

We zijn in 2023 gestart met het volgende project in Haarlemmermeer (Zwanenburg):

Verbouwen van groenten en kruiden in de volle grond waarbij je je inkoopt voor je eigen oogstaandeel.

HaalMeerUit Je Grond is gestart nadat een boer een stuk landbouwgrond aan HaalMeerUit Je Regio ter beschikking heeft gesteld. Inmiddels hebben we het eerst seizoen achter de rug en hebben we prachtige producten kunnen oogsten, zoals pompoenen, wortelen, knolselderij, prei, bonen, rode kool, boerenkool, palmkool, spitskool en mais.

Hier vind je een impressie van seizoen 2023.

Hoe kan jij meedoen?

Bij HaalMeerUit Je Grond investeer je aan het begin van het seizoen in je oogstaandeel en help je tijdens het seizoen mee met het zaaien, onderhouden en uiteindelijk oogsten van de producten.

Wat betekent dit concreet?

  • Je investeert een vast bedrag in je oogstaandeel. Aan de hand van de voorcalculatie is dit bedrag vastgesteld op € 130. Met dit investeringsbedrag worden zaden en andere benodigdheden gezamenlijk aangeschaft.
  • Je helpt gedurende het seizoen met alle werkzaamheden die nodig zijn (zaaien, wieden, bewateren, oogsten). De werkzaamheden vinden plaats op woensdagochtend en/of zaterdagochtend. Aan het begin (mei/juni) en einde (oktober - december) van het seizoen zal dit intensiever zijn dan de rest van het seizoen. Dit betekent niet dat je elke week aanwezig moet zijn, het werk wordt verdeeld onder alle deelnemers.
  • Je oogstaandeel bestaat uit het resultaat van de productie. We gaan uit van ongeveer 12 oogstweken in de periode van september - december.
  • Overschot aan oogst wordt op andere manieren aan onze HaalMeerUit Je Regio community aangeboden. Denk hierbij aan marktdagen. Opbrengsten hiervan vloeien terug naar dit project. 

 

Meedoen aan dit project betekent dus zelf investeren, zelf zaaien, zelf oogsten. Maar wel met elkaar. Juist de verbinding met elkaar is enorm belangrijk en zeer waardevol. 

Als je weer in contact wil komen met de energie van de aarde, met fijne mensen die energie steken in wat belangrijk is, namelijk gezond en lokaal verbouwd voedsel, doe dan mee met HaalMeerUit Je Grond.

De aanmeldingen voor seizoen 2024 zijn gestart. Je kunt je hier inschrijven.

 

Vragen

Hoe groot is mijn oogstaandeel?

Het is moeilijk vooraf in te schatten hoeveel productie er van het land komt, omdat we afhankelijk zijn van een aantal factoren. Daarbij moet je denken aan het weer, ziektes, en hazen. Er worden ruim voldoende zaden en pluggen ingekocht, dus de inschatting is dat er ruim voldoende oogst is voor alle deelnemers.

 

Is mijn oogstaandeel gegarandeerd?

We krijgen te maken met onvoorziene omstandigheden die uiteindelijk de oogst mede bepalen. Je begrijpt dat we ernaar streven om voldoende heerlijke (winter)groente van het land te kunnen halen. 

 

Kan ik ook meedoen als ik niet kom meehelpen?

HaalMeerUit Je Grond is bedoeld om gezamenlijk groenten te verbouwen. In eerste instantie is er ruimte voor deelnemers (die mee-investeren) en vrijwilligers die alleen meehelpen. Als je niet kan meehelpen, maar toch geïnteresseerd bent in onbespoten, lokale groenten dan is Project HaalMeerUit Je Kas wellicht meer geschikt. 

 

Kan ik meedoen als vrijwilliger als ik niet investeer?

Uiteraard is het altijd mogelijk om bij HaalMeerUit Je Grond mee te komen helpen. Ook als je niet mee investeert. Je hebt dan echter geen recht op een oogstaandeel. We kiezen voor dit concept zodat we de kosten met elkaar kunnen dragen.

 

Waar is de locatie van de grond?
De grond bevindt zich aan de IJweg tussen Zwanenburg en Lijnden.